Temperaturen i ditt hem
Upplever du att du har för kallt hemma? Här ger vi svar på några av de vanligaste frågorna som brukar komma upp när hösten är här.
När sätts värmen på i husen?
Många tror att vi sätter i gång värmen ett visst datum.
Men så funkar det inte. Idag sätts värmen på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det blir, desto varmare vatten skickas ut till elementen. När temperaturen går upp och ner utomhus, när vi går från sommar till höst eller från höst till vinter, kan man uppleva att det känns rätt så kylslaget och råkallt inomhus. Det beror på att fastighetens värmesystem inte hinner med att ställa om. Under den tid det tar för systemet att justera in sig kan det vara bra att sätta på sig varma sockor och gosa in sig i en filt.
Hur varmt bör det vara inomhus?
Enligt Folkhälsomyndighetens riktvärden för inomhustemperatur ska det vara 20°C i lägenheten.
Varför är mitt element kallt ibland?
Om elementet är kallt betyder det inte per automatik att det är något fel på det. På elementet sitter en termostat som känner av temperaturen i lägenheten. När den känner av att det är över 20°C i rummet stängs elementen av, eftersom det då inte behöver leverera ut någon värme i lägenheten. Därför kan elementet vara kallt trots att det är kallt ute. När temperaturen är under 20 grader så ska elementen vara varma upptill och kallare längre ner för att få ut maximalt med värme.
Vad kan jag göra för att få en bra värmekomfort?
- Tänk på att möblera rätt. Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffa eller hylla eller om du har långa gardiner framför elementet. Håll minst 40 cm avstånd mellan möbler/gardiner och element.
- Vädra snabbt med tvärdrag i några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ned.
- Många bor i lite äldre lägenheter som kan vara otäta. Försök dig inte på egna lösningar, som att täppa igen ventilationen, det rubbar cirkulationen. Värmen och ventilation hör ihop. Här nedan kan du läsa mer om hur ventilationen funkar i din bostad.
Tips om ventilation (275,27 kB)
Vad gör man om man tycker det är kallt?
- Ligger temperaturen i din bostad under 20 grader en längre tid? Då ber vi dig att först kolla så att alla element är på, det vill säga att termostaten/vredet står i helt öppet läge (högsta siffran). Därefter behöver du mäta inomhustemperaturen. Det gör du genom att sätta upp en termometer på en av lägenhetens innerväggar, 1,5 meter upp. Termometern ska alltså inte ligga på en fönsterbräda eller sättas på en yttervägg, då blir resultatet missvisande. Du kan inte avgöra om det är rätt temperatur från elementet genom att endast känna med handen på elementet.
- Om du som hyresgäst anser att temperaturen är för låg i bostaden, under en längre tid, ska du i första hand göra en felanmälan till oss.